Kaverikoirat ja Lukukoirat

Kaverikoirat

Pohjois-Hämeen kennelpiirin kaverikoiravastaava
vt. Riitta Pauhu-Pohjolainen
puh. 040 911 8041
riitta.pauhu@gmail.com

Pohjois-Hämeen Kennelpiirin alaisuudessa toimii lähemmäs 100 Suomen Kennelliiton kouluttamaa kaverikoiraa ohjaajineen. Kaverikoirien toiminta on vapaaehtoistyötä, jolla pyritään koiran avulla tuomaan iloa ja elämyksiä ihmisille, joilla ei ole mahdollisuutta oman koiran pitoon. Tavoitteemme on ihmisten ilahduttaminen ja piristäminen arjen lomassa. Vuonna 2017 on myös koulutettu piirin ensimmäiset lukukoirat.

Toivoisitko kaverikoirien vierailua?

Toimintaryhmämme toimivat eri puolilla Pohjois-Hämettä ja sopivat käytännössä vierailukohteiden kanssa käynneistä kohteen toiveiden mukaisesti. Ryhmät vierailevat pääsääntöisesti kerran kuukaudessa lasten, nuorten, ikääntyneiden, vammaisten ja kehitysvammaisten henkilöiden sekä mielenterveyskuntoutujien toimintakeskuksissa, palvelu- ja asumisyksiköissä sekä hoitolaitosten osastoilla. Vierailumme voivat tapahtua sisällä tai ulkona ja olla hyvinkin lyhyitä, esim. puoli tuntia kohde ryhmän toiveiden mukaan. Vierailumme voivat olla kertaluonteisia tai säännöllisiä tapahtumia. Vierailumme ovat maksuttomia.

TOIMINTARYHMÄT POHJOIS-HÄMEESSÄ

· TAMPERE – ETELÄ (TAMPERE, LEMPÄÄLÄ, PIRKKALA, VALKEAKOSKI)
yhteyshenkilö Riitta Pauhu-Pohjolainen
riitta.pauhu@gmail.com  040 911 8041

· TAMPERE – LÄNSI (TAMPERE, NOKIA, YLÖJÄRVI, PIRKKALA, SASTAMALA)
yhteyshenkilö Marja Halme
marja.halme@saunalahti.fi  0500 628 521

· TAMPERE– ITÄ (TAMPERE, KANGASALA)
yhteyshenkilö Anu Koivukangas,
kaverikoiratitatre@gmail.com  040 9611 844

- AKAA (AKAA, VIIALA, VALKEAKOSKI)
yhteyshenkilö Hannele Virtanen
akaankaverikoirat@gmail.com  050 3727 327

· ORIVESI
yhteyshenkilö Varpu Heinonen
heinonenvarpu@gmail.com  050 5639 569

- VIRRAT
yhteyshenkilö Jonna Salomaa 
jonna.salomaa@gmail.com  044 3399 369

Lukukoirat

Pohjois-Hämeen Kennelpiirin Lukukoirien yhteyshenkilö
Päivi Hodgson
ph.lukukoirat@gmail.com

Kennelpiirin alueella toimii aktiivisesti hieman yli 20 lukukoiraa. Lukukoirien käyntikohteita ovat mm. kirjastot, koulut ja erilaiset tapahtumat. Useimmat lukukoirista vierailevat säännöllisessä kohteessaan 1-2 kertaa kuukaudessa. Kirjastojen lukutuokioihin ajanvaraukset tehdään suoraan kuhunkin kirjastoon. Yksittäisen lukutuokion kesto on yleensä 15-20 minuuttia.

Lukukoiralle voi lukea kuka vain ikää katsomatta ja millä kielellä tahansa. Nuorimman eivät välttämättä osaa lukea, mutta voivat harjoittella kirjan kuvien avulla tarinoiden kertomista. Koiralle voi käydä myös lukemassa tenttikirjoja tai harjoittelemassa esityksen pitoa. Vuonna 2019 alueen lukukoirilla oli lähes 200 lukutilaisuutta ja yhteensä melkein 1500 lukijaa kävi lukemassa koiralle.

Jos kiinnostuit toiminnasta tai haluaisit lukukoiran tapahtumaan tai säännölliselle käynnille, niin ota yhteyttä: ph.lukukoirat@gmail.com.

 

Kiinnostuitko Kaveri- tai Lukukoiratoiminnasta

Toiminnasta kiinnostuneita, motivoituneita koiranomistajia sekä sopivia aikuisia koiria tarvitaan mukaan!
Visiona on saada kaverikoira jokaisen tarvitsevan ulottuville.
Ota rohkeasti yhteyttä yhteyshenkilöihin

Kaverikoiratoimintaan pääset mukaan kaverikoirakurssin käytyäsi.
Kaverikoiraohjaajan tulee olla Kennelliiton jäsen ja uusien kaverikoiratoimintaan mukaan tulevien koirien tulee olla Kennelliiton koirarekisterissä tai FIX-rekisterissä tunnistusmerkittyinä.

Ennen koulutukseen hakemista tutustu kaverikoiratoiminnan ohjeisiin ja mieti pystytkö sitoutumaan vapaaehtoistoimintaan. Toiminta ei ole tarkoitettu koiran kouluttamiseen tai sosiaalistamiseen tai meriittien keräämiseen koiralle, vaan vapaaehtoistoiminnan toteuttamiseen.

Kaverikoirakurssi sisältää teoriaa asiakasryhmien erityispiirteistä, kohtaamistilanteista, koiran tulkitsemisesta ja toiminnan erityispiirteistä. Tämän jälkeen koirat otetaan mukaan käytännön harjoituksiin. Lisäksi kuullaan esimerkkejä muualla järjestetystä kaverikoiratoiminnasta. Kurssi materiaaleineen ja ruokailuineen on koirakolle maksuton.

Koiria ei kurssilla varsinaisesti testata tai koetella, vaan kokeneet kouluttajat tarkkailevat koiria ryhmätilanteessa sekä koirien omistajia koiriensa käsittelyssä ja lukemisessa. Koirien mukanaolon tarkoitus on opastaa koiranomistajaa oman koiransa käytössä ja ohjaamisessa vierailutilanteessa. Koulutuksen jälkeen ensimmäiset vierailukäynnit koiranohjaaja tekee tarkkailijana ilman omaa koiraa.
Kun uusi koirakko lähtee ensimmäiselle käynnilleen, lähtee kokenut kaverikoiranohjaaja hänen tuekseen.

 

Lisätietoa kaverikoiratoiminnasta  www.kennelliitto.fi/kaverikoirat