Kaverikoirat ja Lukukoirat

Kaverikoirat

Pohjois-Hämeen kennelpiirin kaverikoiravastaava
Koeajalla 27.5.2020 asti Lea Hokkeri
040 596 6155
phkaverikoirat@gmail.com

Pohjois-Hämeen Kennelpiirin alaisuudessa toimii lähemmäs 100 Suomen Kennelliiton kouluttamaa kaverikoiraa ohjaajineen. Kaverikoirien toiminta on vapaaehtoistyötä, jolla pyritään koiran avulla tuomaan iloa ja elämyksiä ihmisille, joilla ei ole mahdollisuutta oman koiran pitoon. Tavoitteemme on ihmisten ilahduttaminen ja piristäminen arjen lomassa. Vuonna 2017 on myös koulutettu piirin ensimmäiset lukukoirat.

Toivoisitko kaverikoirien vierailua?

Toimintaryhmämme toimivat eri puolilla Pohjois-Hämettä ja sopivat käytännössä vierailukohteiden kanssa käynneistä kohteen toiveiden mukaisesti. Ryhmät vierailevat pääsääntöisesti kerran kuukaudessa lasten, nuorten, ikääntyneiden, vammaisten ja kehitysvammaisten henkilöiden sekä mielenterveyskuntoutujien toimintakeskuksissa, palvelu- ja asumisyksiköissä sekä hoitolaitosten osastoilla. Vierailumme voivat tapahtua sisällä tai ulkona ja olla hyvinkin lyhyitä, esim. puoli tuntia kohde ryhmän toiveiden mukaan. Vierailumme voivat olla kertaluonteisia tai säännöllisiä tapahtumia. Vierailumme ovat maksuttomia.

TOIMINTARYHMÄT POHJOIS-HÄMEESSÄ

· TAMPERE – ETELÄ (TAMPERE, LEMPÄÄLÄ, PIRKKALA, VALKEAKOSKI)
yhteyshenkilö Ulla Vaskelainen
etelatre.kaverikoirat@gmail.com, 040-417 6135

· TAMPERE – LÄNSI (TAMPERE, NOKIA, YLÖJÄRVI, PIRKKALA, SASTAMALA)
yhteyshenkilö Marja Halme
marja.halme@saunalahti.fi  0500-628521.

· TAMPERE– ITÄ (TAMPERE, KANGASALA)
yhteyshenkilö Anu Koivukangas,
anukoivukangas@gmail.com  040-9611 844

- AKAA (AKAA, VIIALA, VALKEAKOSKI)
yhteyshenkilö Hannele Virtanen
akaankaverikoirat@gmail.com  050 - 3727 327

· ORIVESI
yhteyshenkilö Varpu Heinonen
heinonenvarpu@gmail.com  050 - 5639 569

- VIRRAT
yhteyshenkilö Jonna Salomaa 
jonna.salomaa@gmail.com  044-3399369

Lukukoirat

Pohjois-Hämeen Kennelpiirin Lukukoirien yhteyshenkilö 2019
Päivi Hodgson
ph.lukukoirat@gmail.com

Lukukoiratoiminnassa kaverikoirat toimivat yhteistyössä Tampereen kaupungin pääkirjasto Metson kanssa. Lukukoiratoiminnassa lapset lukevat koirille säännöllisesti. Ajanvaraus lapselle tehdään joko käymällä pääkirjasto Metson lastenosastolla tai puhelimitse. Lukukoiratoimintaa käynnistyy myös muissa kirjastoissa sekä lukukoirat voivat vierailla lukuapuna erilaisissa tapahtumissa tai kohteissa.

Kiinnostuitko Kaveri- tai Lukukoiratoiminnasta

Toiminnasta kiinnostuneita, motivoituneita koiranomistajia sekä sopivia aikuisia koiria tarvitaan mukaan!
Visiona on saada kaverikoira jokaisen tarvitsevan ulottuville.
Ota rohkeasti yhteyttä yhteyshenkilöihin

Kaverikoiratoimintaan pääset mukaan kaverikoirakurssin käytyäsi.
Kaverikoiraohjaajan tulee olla Kennelliiton jäsen ja uusien kaverikoiratoimintaan mukaan tulevien koirien tulee olla Kennelliiton koirarekisterissä tai FIX-rekisterissä tunnistusmerkittyinä.

Ennen koulutukseen hakemista tutustu kaverikoiratoiminnan ohjeisiin ja mieti pystytkö sitoutumaan vapaaehtoistoimintaan. Toiminta ei ole tarkoitettu koiran kouluttamiseen tai sosiaalistamiseen tai meriittien keräämiseen koiralle, vaan vapaaehtoistoiminnan toteuttamiseen.

Kaverikoirakurssi sisältää teoriaa asiakasryhmien erityispiirteistä, kohtaamistilanteista, koiran tulkitsemisesta ja toiminnan erityispiirteistä. Tämän jälkeen koirat otetaan mukaan käytännön harjoituksiin. Lisäksi kuullaan esimerkkejä muualla järjestetystä kaverikoiratoiminnasta. Kurssi materiaaleineen ja ruokailuineen on koirakolle maksuton.

Koiria ei kurssilla varsinaisesti testata tai koetella, vaan kokeneet kouluttajat tarkkailevat koiria ryhmätilanteessa sekä koirien omistajia koiriensa käsittelyssä ja lukemisessa. Koirien mukanaolon tarkoitus on opastaa koiranomistajaa oman koiransa käytössä ja ohjaamisessa vierailutilanteessa. Koulutuksen jälkeen ensimmäiset vierailukäynnit koiranohjaaja tekee tarkkailijana ilman omaa koiraa.
Kun uusi koirakko lähtee ensimmäiselle käynnilleen, lähtee kokenut kaverikoiranohjaaja hänen tuekseen.

 

Lisätietoa kaverikoiratoiminnasta  www.kennelliitto.fi/kaverikoirat